Ogólnotematycze forum dla każdego
Nie jesteś zalogowany.
Smutek napelnil wam serce (J 16, 6).
Niestety smutek, przygnebienie, upadek na duchu pietnuje oblicze niejednego chrzescijanina. A przeciez Mistrz o tak dobrotliwym sercu nie lubi ponurych twarzy. Stad to jego dzisiejszy wyrzut, skierowany do zasepionych uczniow. Skad pochodzi az tak czesty smutek w naszym otoczeniu?
Niejeden upada na duchu na te mysl: Czy ja naprawde postepuje w doskonalosci?
Pozornie taka trwoga wydaje sie calkiem uzasadniona. Gdy sie tylko zwroci uwage na tyle tak niezwyklych lask, ktore staly sie naszym udzialem, jak powolanie do prawdziwej wiary, chrzescijanskie wychowanie, tyle Mszy i Komunii sw., tyle natchnien wewnetrznych do dobrego, wreszcie tylokrotna opieka w niebezpieczenstwach duszy. A mimo tego postep w dobrym jest prawie niedostrzegalny! A w dodatku te pelne powagi slowa Zbawiciela: Komu wiele dano, od tego wiele wymagac sie bedzie (lk 12, 48).
Lecz badz spokojny i nie obawiaj sie. Przypomnij sobie pocieszajaca nowine: Na ziemi pokoj ludziom dobrej woli (lk 2, 14). Najlepszy Bog daleko wiecej patrzy na wole, niz na sama rzecz.
Modl sie tylko z dobra wola, a mimo wszelkich roztargnien, ktorych nie mozesz uniknac, modlitwa bedzie dobra. Przystepuj do Sakramentu Oltarza z dobra wola, a mimo niedobrowolnej ozieblosci, Komunia sw. bedzie dobra. Nie chciej dokuczac komukolwiek; a choc cie beda ganic za nerwowosc i rozdraznienie, dobry Bog jednak nie wezmie ci tego za zle. Nie chciej nigdy swiadomie obrazic Boga, a gdybys nieraz jeszcze mimo tego upadl, chocbys nawet w ciezki popadl grzech, zaluj natychmiast, Pan zna nedze twoja i postapi tak z toba, jak postapil z Dawidem i Piotrem.
Badz zawsze tak usposobiony, bys mogl powiedziec: Panie Boze, ja nie chce zlego, owszem, mam jak najlepsze zamiary! A wtedy mimo licznych upadkow postapisz w doskonalosci. Dobry jest Pan dla ufnych, dla duszy, ktora Go szuka. Dobrze jest czekac w milczeniu ratunku od Pana (Lm 3, 25).
http://msza.net/m/i/rozmyslania-170.html
| » Personalizacja ustawieD kalendarza Windows Jak ju| przekonali[my si w poprzednich poradnikach, korzystanie z Kalendarza usBugi Windows Live jest bardzo intuicyjne. Poza przegldaniem kolejnych dni roku, mo|emy planowa wydarzenia czy te| zadania do wykonania. Tak przygotowanymi informacjami w prosty sposb mo|emy podzieli si ze znajomymi czy rodzin. Jednak|e dla poprawienia sposobu obsBugi kalendarza, warto dostosowa jego ustawienia. Przyjrzyjmy si zatem jakie mo|liwo[ci konfiguracyjne udostpniB Microsoft w omawianej usBudze. | » PuBapki internetowych aukcji W internetowych aukcjach jak dotd braBam udziaB zaledwie kilka razy, wic jestem raczej laikiem. Moje do[wiadczenia byBy na ogB udane: udzieliBy mi si emocje licytacji i zwycistwa, a wikszo[ kupionych przeze mnie rzeczy przybyBa szybko i w dobrym stanie. |