Forum do pogadania

Ogólnotematycze forum dla każdego

Nie jesteś zalogowany.

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Nadano Mu imie Jezus, ktorym Je nazwal aniol, zanim sie poczelo w lonie [Matki] (lk 2, 21).

#1 2008-01-11 16:52:24

admin
Admin

Nadano Mu imie Jezus, ktorym Je nazwal aniol, zanim sie poczelo w lonie [Matki] (lk 2, 21).

Nadano Mu imie Jezus, ktorym Je nazwal aniol, zanim sie poczelo w lonie [Matki] (lk 2, 21). Dzis obchodzimy uroczystosc Imienia Jezus. Jezus to imie szczegolnie umilowane, szczegolnie urocze. sw. Bernard wola: Piszesz dla mnie? Nie sprawia mi to najmniejszej radosci, jezeli nie wyczytam tam imienia Jezus. Rozmawiasz, czy rozprawiasz o uczonych kwestiach? Nie przypada mi to wcale do gustu, gdy nie slysze imienia Jezus. Jezus jest miodem ustom moim, slodka melodia dla uszu, a niebianska rozkosza dla serca. Imie to zadaje gwalt samemu niebu. Sam bowiem Zbawiciel zapewnil: aprawde, zaprawde, powiadam wam: O cokolwiek byscie prosili Ojca, da wam w imie moje (J 16, 23). Dlatego blagaj i pros bez ustanku w chwilach ciezkich: Ojcze, ktory jestes na niebiosach, prosze Cie w imie Jezusa, o... Dlatego tez oddawaj w przemozna opieke tego Imienia swoja codzienna prace, a przy rannym wstaniu mow sercem i ustami: Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus! W imie Twoje, o Jezu, rozpoczynam moje zajecia! Bedzie to w duchu Kosciola sw., ktory wszystkie swoje modlitwy, poswiecenia i blogoslawienstwa konczy slowami wielkiej wagi: przez Pana naszego Jezusa Chrystusa. Potykaj sie takze w imie Jezus o sprawe boza. Jest ono tak potezne, ze jak sam Jezus powiedzial: W imie moje zle duchy beda wyrzucac (Mk 16, 17). Ciagna cie pokusy do zlego, opadna cie watpliwosci przeciw wierze i czystosci, musisz bronic sie przeciw niewierzacemu otoczeniu, to raz po raz powtarzaj sobie wtedy: W imie Jezusa! A gdy chcesz zdobyc sie na jeszcze wiecej, to wzorem naszych przodkow umiesc na scianie swego domu imie Jezus, otoczone promieniami. Niech beda ustawiczna modlitwa ust twoich slowa Pisma sw.: Bede Cie wielbil i wychwalal, i blogoslawil imieniu Panskiemu (Syr 51, 12).

http://msza.net/m/i/rozmyslania-36.html

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Nadano Mu imie Jezus, ktorym Je nazwal aniol, zanim sie poczelo w lonie [Matki] (lk 2, 21).

Stopka forum