Forum do pogadania

Ogólnotematycze forum dla każdego

Nie jesteÅ› zalogowany.

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Gdy nadszedl dzien osmy i nalezalo obrzezac Dziecie (lk 2, 21).

#1 2008-01-11 09:52:24

admin
Admin

Gdy nadszedl dzien osmy i nalezalo obrzezac Dziecie (lk 2, 21).

Gdy nadszedl dzien osmy i nalezalo obrzezac Dziecie (lk 2, 21). Zbawiciel wiedzial dokladnie, ze przejdzie przez cale swoje zycie w swietosci pierwszych osmiu dni, ze bedzie zawsze
iewinny, niepokalany i od grzesznikow odlaczony (Hbr 7, 26). Do ciebie, przeciwnie, odnosza sie slowa psalmu: Otoczyly mnie bowiem nieszczescia, ktorych nie ma liczby (Ps 40, 13). Nieszczescia, czyli zlo niedobrego przykladu, cierpienia, sklonnosci do grzechu. Miej sie wiec na bacznosci! Wybierz sobie jakiegos swietego na przewodnika w tym nowym roku. Bedziesz sie codziennie do niego modlil i w szczegolna mu sie oddawal opieke. Moze wybierzesz sobie takze z Pisma sw. jakies zdanie jako haslo na nowy rok. Jednak najwazniejsza jest rzecza, bys sobie postawil niezwykle praktyczna zasade z Nasladowania Chrystusa: Gdybysmy co roku jedna przynajmniej wade z siebie wykorzenili, wkrotce stalibysmy sie doskonalymi ludzmi (1, 11). Nie chciej tylko poprawiac wszystkiego naraz! Bys nie musial zaliczac sie do tych nierozumnych, ktorzy wedlug sw. Hieronima wszystkiego skosztuja po kropelce, a jednak ostatecznie wszystko porzuca. Zabierz sie do tych wad i bledow, ktore najbardziej raza i gorsza innych, twoje otoczenie i domownikow. Ostatecznie nowy rok bedzie taki, jakim ty go uczynisz! A jaka jest twoja ufnosc w Boga, o ile budujesz na Bogu? Tak, rozpocznij ten rok od dzieciecego zdania sie z ufnoscia na Boga. Bo ostatecznie wielki dobry Bog musi wszystko uczynic. Coz wobec Niego potrafia ludzie? Wspomnij na wspaniale i glebokie w tresc slowa Pisma sw.: Oto narody sa jak kropla wody u wiadra, uwaza sie je za pylek na szali. Niczym sa przed Nim wszystkie narody, znacza dla Niego tyle co nicosc i pustka. Czy nie wiecie tego? Ten, co mieszka nad kregiem ziemi, On rozciagnal niebiosa jak tkanine i rozpial je jak namiot mieszkalny. Czy nie wiesz tego? Czys nie slyszal? Pan - to Bog wieczny, Stworca krancow ziemi. On dodaje mocy zmeczonemu i pomnaza sily omdlalego (Iz 40, 15-29).

http://msza.net/m/i/rozmyslania-35.html

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Gdy nadszedl dzien osmy i nalezalo obrzezac Dziecie (lk 2, 21).

Stopka forum