Forum do pogadania

Ogólnotematycze forum dla każdego

Nie jesteÅ› zalogowany.

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Onego czasu rzekl Jezus do faryzeuszow: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje zycie swoje

#1 2008-01-11 09:52:25

admin
Admin

Onego czasu rzekl Jezus do faryzeuszow: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje zycie swoje

Onego czasu rzekl Jezus do faryzeuszow: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje zycie swoje za owce (J 10, 11). Dlaczego znow ten angielski meczennik Tomasz Becket stoi tuz przy zlobku Zbawiciela? Poniewaz umial poswiecic sie dla dziela Chrystusowego, dla Kosciola. Bo nie byl to najemnik, lecz w calym tego slowa znaczeniu byl dobry pasterz powierzonej sobie owczarni. Wilkom, ktore chcialy rzucic sie na jego trzode, zagradza droge wlasnym zyciem. Postapil tak, jak Chrystus: Chrystus umilowal Kosciol i wydal za niego samego siebie (Ef 5, 25). Jako biskup w Canterbury byl on, jak slawi go Kosciol sw., mezny i nieugiety. Gdy bowiem krol Henryk II wystapil z wnioskiem prawa godzacego w wolnosc i swietosc Kosciola, to nie ugial sie i stanowczo oparl sie temu mimo, ze usilowano go pozyskac ponetnymi obietnicami, a potem zmusic grozbami. A gdy go obskoczyli mordercy, odezwal sie do nich po bohatersku: Jestem gotow na smierc za Kosciol Bozy. Jeszcze w chwili konania z ust jego wyrwalo sie slowo: Kosciol! Tak zdobyl sobie ten meczennik zaszczytne miejsce, tuz obok zlobka Zbawiciela, za ktorego Kosciol padl pod morderczymi razami bezboznikow. Byl to duch z ducha Akcji Katolickiej! Stan i ty na placowce, jezeli tylko wyciagnie ktos reke na wolnosc Kosciola: na wolnosc nauczania, na wolnosc sprawowania sakramentow sw., na wolnosc nauki religii i ksztalcenia duchowienstwa, na wolnosc papieza i zakonow. A gdyby ci przyszlo, jak sw. Tomaszowi Becket, cierpiec za wolnosc Kosciola, cierpiec na majatku, na karierze w zyciu publicznym, gdybys musial, wzorem ojcow naszych isc do wiezienia i na wygnanie, lub jak w Meksyku i Rosji na smierc i meczenstwo, to uwazaj to sobie za szczescie. Albowiem w ten sposob upodobnisz sie do wielkiego bojownika o wolnosc Kosciola sw. i na tej drodze zyskasz sobie nagrode. Zwlaszcza te, ktora przyrzekl Zbawiciel: Blogoslawieni jestescie, gdy /ludzie/ wam uragaja i przesladuja was, i gdy z mego powodu mowia klamliwie wszystko zle na was. Cieszcie sie i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie (Mt 5, 11-12).

http://msza.net/m/i/rozmyslania-32.html

#2 2008-01-11 09:52:25

admin
Admin

Re: Onego czasu rzekl Jezus do faryzeuszow: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje zycie swoje

Zobacz:

Obroty Manchesteru United w sezonie pilkarskim 2006-07 wyniosly 245 mln funtow (481 mln USD) wobec 165 mln funtow w poprzednim - poinformowaly agencja PA News i BBC.

http://www.sport.pl/sport/1,65025,4829265.html

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Onego czasu rzekl Jezus do faryzeuszow: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje zycie swoje

Stopka forum