Forum do pogadania

Ogólnotematycze forum dla każdego

Nie jesteÅ› zalogowany.

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Oto poczniesz i porodzisz Syna, ktoremu nadasz imie Jezus. Bedzie On wielki i bedzie nazwany Synem

#1 2008-01-11 09:52:28

admin
Admin

Oto poczniesz i porodzisz Syna, ktoremu nadasz imie Jezus. Bedzie On wielki i bedzie nazwany Synem

Oto poczniesz i porodzisz Syna, ktoremu nadasz imie Jezus. Bedzie On wielki i bedzie nazwany Synem Najwyzszego (lk 1, 31-32). Maryja zyla jeszcze w adwencie Starego Zakonu. Jakze musiala wzdychac z Ojcami: Niebiosa, wysaczcie z gory sprawiedliwosc i niech obloki z deszczem ja wyleja! Niech sie otworzy ziemia i zrodzi Zbawiciela! (Iz 45, 8). A gdy nosila go pod swoim sercem, o jakze wtedy milosnie blagala slowami praojca swego Dawida: Ukaz Twe pogodne oblicze, abysmy doznali zbawienia (Ps 80, 20). Dawniej Kosciol obchodzil ten pobozny nastroj adwentowy Najswietszej Maryi Panny osobnym swietem Oczekiwania Narodzenia Panskiego. Nasladuj blogoslawiona miedzy niewiastami w jej duchu modlitewnym. Zwlaszcza w tych ostatnich dniach adwentu. Wielki swiat stracil juz zrozumienie dla tych spraw. Staraj sie zadoscuczynic za niego. Udawaj sie czesciej przed tabernakulum w tym okresie, w ktorym Najswietsza Panienka ma zostac matka Zbawiciela, zwlaszcza w cichych godzinach, i modl sie z glebokim zrozumieniem i z rozwazaniem tajemnic: Ktoregos ty, o Panno, z Ducha sw. poczela! Ktoregos ty, o Panno, do Elzbiety nosila! Badz z Maryja w naboznym oczekiwaniu, a Maryja bedzie z toba. Przenies sie w duchu do izdebki nazaretanskiej. Coz powie ci Najczystsza? A teraz w czym mam pokladac nadzieje, o Panie? W Tobie jest moja nadzieja (Ps 39, 8). Do czegoz biegnie jej mysl? Oto Bog nasz, czekalismy nan i zbawi nas (Iz 25, 9). Wspomnij tez na pokore Najswietszej Panienki. Milczy o swoim niepojetym szczesciu nawet przed swoim Oblubiencem Jozefem. Zdecydowana jest wystawic sie raczej na niesluszne podejrzenia, niz wynosic wielkie dziela boze na targowisko swiata. A jak byla posluszna Najswietsza Panienka! Posluszna wzgledem Boga: Oto ja sluzebnica Pana! Posluszna wladzy swieckiej: zastosowala sie natychmiast, mimo blogoslawionego stanu, do rozkazu cesarza Augusta. Posluszna Jozefowi, w ktorym widziala swego zwierzchnika. Czyn tak jak ona, badz zawsze maly jak Maryja, badz posluszny jak Maryja. Zawsze i wszedzie. Tak niech twoje oczekiwanie adwentowe idzie sladami oczekujacej Matki-Dziewicy. Buduj Dzieciatku Jezus milutki zlobek z modlitwy, pokory i posluszenstwa. Mow z Kosciolem sw. z gleboka czcia i przejeciem sie do Matki Boga: Ktorego ziemia, morze i firmament niebieski jako Pana Wszechmogacego czci z uwielbieniem, ktory kieruje wszechswiatem, tego w lonie swoim nosi Maryja. Chwala ci, Matko, gdyz na twoje slowo jak w arce przymierza, ten ktory dlonia swiat ogarnia, zamknal sie jako dziecie w twoim lonie!

http://msza.net/m/i/rozmyslania-20.html

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Oto poczniesz i porodzisz Syna, ktoremu nadasz imie Jezus. Bedzie On wielki i bedzie nazwany Synem

Stopka forum