Forum do pogadania

Ogólnotematycze forum dla każdego

Nie jesteÅ› zalogowany.

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Onego czasu rzekl Jezus uczniom swoim: Jeszcze chwila, a nie bedziecie Mnie ogladac (J 16, 16).

#1 2008-04-12 17:00:18

admin
Admin

Onego czasu rzekl Jezus uczniom swoim: Jeszcze chwila, a nie bedziecie Mnie ogladac (J 16, 16).

Onego czasu rzekl Jezus uczniom swoim: Jeszcze chwila, a nie bedziecie Mnie ogladac (J 16, 16). Chwila wedlug sw. Augustyna oznacza zycie ziemskie w porownaniu z wiecznoscia. Jest ono zarazem cena szczescia wiecznego. Stad to haslo: Korzystaj z czasu z pamiecia na wiecznosc! Czas tu na ziemi jest niezwykle cenny. Nic nie ma drozszego nad czas! wola sw. Bernard. Dlaczego? Poniewaz w czasie mozesz zdobyc sobie skarb najdrozszy, najcenniejszy owoc dziela odkupienia i krwi Jezusa Chrystusa, szczesliwa wiecznosc. Nie igraj wiec sobie z czasem, tym bardziej, ze i dla ciebie nadejdzie moment decydujacy, o ktorym wspomina Pismo: ze juz nie bedzie zwloki (Ap 10, 6). Strzez sie marnotrawienia i straty czasu. Nie oddawaj sie wiec prozniactwu ani tak zwanemu pracowitemu proznowaniu - nie podejmuj sie prac, ktorych ani Bog, ani przelozeni, ani powolanie nie zada od ciebie - nie spedzaj czasu bez ogladania sie na Boga, w ktorego sluzbie, jako chrzescijanin powinienes stac wiernie - nie naduzywaj czasu do grzechu, a w ten sposob nie obrazaj dawcy czasu, Boga, jego darem. Nie zaliczaj sie do tych, co caly dzien stoja bezczynnie (Mt 20, 6). Ani tez do wielu nieuzytecznych (daw. Ps 14, 3). Tym bardziej strzez sie, by cie nie spotkal wyrok jak sluge ewangelicznego, ktory zagrzebal talent w ziemi (lk 19, 20). Jest to bolesne, a zarazem sciaga olbrzymia odpowiedzialnosc, ze talenty calkowicie zawodza! Zastanow sie takze nad fatalnymi skutkami lenistwa. Lenistwo bowiem nauczylo wiele zlego (Syr 33, 28). Lenistwo jest zrodlem wszystkich grzechow i wygodna poduszka dla szatana! Nikt jeszcze nie znalazl prawdziwego zadowolenia w lenistwie. Badz zawsze pszczolka, a nigdy trutniem! A zatem, dopoki mamy czas, czynmy dobrze wszystkim! (Ga 6, 10).

http://msza.net/m/i/rozmyslania-161.html

• Index
  •  » Overtopic
  •  » Onego czasu rzekl Jezus uczniom swoim: Jeszcze chwila, a nie bedziecie Mnie ogladac (J 16, 16).

Stopka forum