Ogólnotematycze forum dla każdego
Nie jesteÅ› zalogowany.
Panno wierna, modl sie za nami!
Ten zaszczytny tytul przysluguje Matce Bozej na podstawie jej niezachwianej wiernosci wzgledem Boga. O tej wiernosci mowi wszystko. Oto ja sluzebnica Pana mojego - to slowo Maryi wypowiada cala jej wiernosc. W przekonaniu Najswietszej Maryi Panny znaczylo to: Czyn, Panie, ze mna, co Ci sie spodoba, wszystko jedno, czy bedzie to mile, czy tez przykre - jestem calkowicie gotowa na twe rozporzadzenia, ja sluzebnica twoja! W tej wiernosci wzgledem Boga trwala cicha i niezachwiana: w niegoscinnej stajni betlejemskiej, na ciezkim wygnaniu w Egipcie, w niedostatku nazaretanskiego domku, podczas krwia jej Syna znaczonej drogi krzyzowej, pod strasznym drzewem bolesci na Golgocie, a wreszcie podczas dlugich lat samotnych, bez Jezusa, po jego wniebowstapieniu!
Nadto podziwiac nalezy jej troskliwa wiernosc o nas ludzi. W Janie otrzymala od Jezusa wszystkie dzieci ludzkosci na dzieci wlasne. Ustawicznie brzmialy jej w uszach slowa Jezusowego testamentu: Oto syn twoj! (J 19, 26). I jako najlepsza i najwierniejsza z matek bierze cale potomstwo Adama pod opiekunczy plaszcz swej troskliwej wiernosci. Tak dalece, ze Bernardyn z Bustis mogl pisac: Jak szatan krazy i szuka, kogo by pozarl, tak Maryja znow szuka, kogo by mogla uratowac.
Przejmij sie znowu uznaniem i wdziecznoscia wzgledem Panny najwierniejszej. Wiecznosc dopiero odsloni takze tobie, ile zawdzieczasz tej matczynej wiernosci naszej niepokalanej Dziewicy.
Nasladuj jej wiernosc wzgledem Boga. Maryja dotrzymala wiernie swego slubowania, iz jest sluzebnica. Dotrzymuj rowniez i ty obietnic, ktore zlozyles Bogu na Chrzcie sw. i przy pierwszej Komunii sw. Pomnij zawsze na pelne majestatu slowa Zbawiciela: Ktokolwiek przyklada reke do pluga, a wstecz sie oglada, nie nadaje sie do krolestwa Bozego (lk 9, 62).
http://msza.net/m/i/rozmyslania-167.html
| » Wielcy przegrani wojny wyszukiwarek Od pocztku powstania sieci WWW na naszych oczach toczy si nieustanna wojna wyszukiwarek. Ma ona niewielu zwycizców i mnóstwo przegranych. Niektórzy z nich z Boskotem spadali z najwy|szych szczytów prosto na dno internetowej historii. | » 15 przeno[nych aplikacji, które warto zna! Programy portable robi furor. Powstaj dziesitki stron, które zajmuj si tylko nimi, a coraz wicej producentów wypuszcza swoje aplikacje równie| w wersji przeno[nej. Dzi[ odpowiadamy na pytania, gdzie ich szuka i w jakie programy dobrze si wyposa|y. |