Ogólnotematycze forum dla każdego
Nie jesteÅ› zalogowany.
Onego czasu rzekl Jezus uczniom swoim: Teraz zas ide do Tego, ktory Mnie poslal (J 16, 5).
Kazdy idzie swoja droga. Pytanie tylko, czy ta droga prowadzi do zbawienia, czy jej celem jest Bog i wiecznosc. Bo tego rodzaju byly drogi, po ktorych szedl Chrystus. Ostateczny cel jego zycia i pracy wyrazal sie w tych slowach: Ide do Ojca (J 16, 16).
Takze ty idziesz do Boga - przez wierna prace. Przez prace z poczucia obowiazku, a nie ze wzgledu ludzkiego. Taka tylko praca daje wewnetrzne zadowolenie, poczucie wlasnej godnosci i jest tytulem do zaslug na wiecznosc. Bo z pracy rak swoich bedziesz pozywal, bedziesz szczesliwy i dobrze ci bedzie (Ps 128, 2).
Takze ty idziesz do Boga - przez uczeszczanie do kosciola. Ilekroc nawiedzasz Tego, ktory czeka na ciebie w tabernakulum. I ktory zwraca sie z Eucharystycznego ukrycia do ciebie z zacheta: Pojdzcie do mnie wszyscy, a Ja was pokrzepie (Mt 11, 28). Spiesz wiec z miloscia na Msze sw., spiesz z miloscia w ciche popoludnie lub w wieczornych chwilach przed Najswietszego, czekajacego na ciebie w samotnej swiatyni. Nigdy tego nie bedziesz zalowal!
Takze ty idziesz do Boga - przez nawiedzanie chorych. Warto tu przypomniec sobie slowa Zbawiciela: Bylem chorym, a odwiedziliscie mnie (Mt 25, 36). Chodzi tu nie tylko o zainteresowanie sie osamotnionymi chorymi, ale tez o to, aby nie zblizac sie do nich z proznymi rekoma. Drogi do chorych, to drogi do Zbawiciela!
Takze ty idziesz do Boga - droga kontemplacji dziel jego rak. Albowiem do wszelkiego piekna, jakie roztaczaja niwy, lasy, blekit nieba i wody, trzeba odniesc slowa Pisma: Ktoz by z nich tego nie wiedzial, ze reka Pana uczynila wszystko! (Hi 12, 9). Nie przechodz wiec bezmyslnie wsrod cudow natury, lecz z tworow wznos sie do Stworcy, do najlepszego Ojca niebieskiego, ktory wszystko to ku radosci ludzi powolal do bytu: Wszystkie Panskie dziela, blogoslawcie Pana, chwalcie i wywyzszajcie Go na wieki (Dn 3, 57).
Te drogi zaprowadzily wielu i takze ciebie zaprowadza do zbawienia. A wtedy bedziesz mogl i ty mowic z Panem: Ide do Ojca (J 16, 16).
http://msza.net/m/i/rozmyslania-168.html
| » PuBapki internetowych aukcji W internetowych aukcjach jak dotd braBam udziaB zaledwie kilka razy, wic jestem raczej laikiem. Moje do[wiadczenia byBy na ogóB udane: udzieliBy mi si emocje licytacji i zwycistwa, a wikszo[ kupionych przeze mnie rzeczy przybyBa szybko i w dobrym stanie. | » Zapora sieciowa Po raz pierwszy zapora sieciowa (Firewall), która filtruje poBczenia zarówno przychodzce jak i wychodzce z komputera i blokuje potencjalnie niebezpieczn aplikacj, pojawiBa si w Windows XP i staBa si jednym z podstawowych programów chronicych przed zagro|eniami pByncymi z u|ytkowania internetu. |